Η επιλογή σπουδών: Θέλω να γίνω Διαιτολόγος!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελειώνοντας το λύκειο σπούδασα Συντήρηση Εργων Ζωγραφικής και έφυγα λίγο αργότερα στο Λονδίνο προκειμένου ν’ ακολουθήσω την επιστήμη της ψυχολογίας.

Λίγο πριν δώσω κατατακτήριες εξετάσεις συνάντησα σε μία επίσκεψή μου στην Ελλάδα μία κοπέλα, -κλινική διαιτολόγος στο επάγγελμα- που «ανέτρεψε» τα σχέδια μου… Ονειρεύτηκα τον εαυτό μου στη θέση της και έτσι, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών μου, αποφάσισα τελευταία στιγμή να αλλάξω πορεία σπουδών.

Έπειτα από εντατικό διάβασμα λοιπόν, κατάφερα την εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο και την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Κλινική Διαιτολογία & Διατροφή στο London Metropolitan University.

Δούλεψα σε τέσσερα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου κέρδισα γνώση σε πολλά κομμάτια του χώρου: πραγματοποίησα συνεδρίες με παιδιά και εφήβους με προβλήματα βάρους, με άτομα που έπασχαν από διατροφικές διαταραχές και ψυχιατρικά προβλήματα, με χρόνια προβλήματα όπως καρδιοπαθείς, διαβητικούς, οροθετικούς, καρκινοπαθείς και πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας που η σίτιση τους σταδιακά μεταφερόταν από το στόμα, με σωληνάκι μέσω της μύτης κι έπειτα σε άλλες περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα όσο η ασθένεια εξελισσόταν. Δούλεψα ως διαιτολόγος στην κοινότητα, δίνοντας ομιλίες σε ομάδες ασθενών και κάνοντας επισκέψεις σε σπίτια ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Από την εργασιακή μου εμπειρία εκτός των ορίων της Ελλάδας, ξεχώρισα την εμπειρία που κέρδισα στο Whittington Hospital του Λονδίνου και θαύμασα πραγματικά τον ενθουσιασμό, το δόσιμο και την απλότητα των επαγγελματιών Υγείας που γνώρισα εκεί και αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για εμένα και την επαγγελματική μου πορεία.

 

Ψυχολογική προσέγγιση & Διαιτολογία: πως προέκυψε…

Ψυχοδυναμικά όλοι διαλέγουμε το επάγγελμά μας για κάποιο λόγο.

Η επιστήμη της ψυχολογίας ως τρόπος ανάγνωσης της πραγματικότητας κι ως εργαλείο προόδου με απασχολούσε από πολύ νωρίς απλά και μόνο επειδή έψαχνα να βρω απαντήσεις σε δικά μου ερωτήματα.

Πιστεύω πως ότι αξίζει πραγματικά να μάθει κανείς, δεν μαθαίνεται. Βιώνεται.

Τελικά, η μεγαλύτερη «σπουδή» για μένα ήταν όταν αποφάσισα να θεραπεύσω τις δικές μου ελλείψεις που για χρόνια με βασάνιζαν.

Τότε ήταν που κατανόησα πραγματικά τις αδυναμίες των ανθρώπων γύρω μου με ρεαλιστική υπόσταση και με την προοπτική ότι τα προβλήματα λύνονται, τα τραύματα θεραπεύονται, αρκεί το άτομο να μπορέσει να συνειδητοποιήσει από τι ακριβώς πάσχει.

Αυτή η «σπουδή» ίσως να αποτελεί μέχρι στιγμής ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία της δουλειάς μου.

Η επιθυμία μου να ασχοληθώ και να κατανοήσω βαθιά το αντικείμενο της θεραπευτικής διαδικασίας ξεκίνησε αρχικά από την ανάγκη να λύσω δικά μου προβλήματα και κατέληξε ν’ αποκτήσω ένα θεραπευτικό εργαλείο κατανόησης για τα προβλήματα και των άλλων.

 

Ολοκλήρωσα σπουδές σχετικές με τις Δεξιότητες Συμβουλευτικής & Επικοινωνίας για Διαιτολόγους το 2013 στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών στην Αθήνα και συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στο Α.Κ.Μ.Α. (Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου) πάνω στη Συστημική προσέγγιση θεραπείας.

 

Η εργασιακή εμπειρία μου στην Ελλάδα

Το 2007 προσλήφθηκα για δύο χρόνια στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπως και σαν Διαιτολόγος στην Εθνική Ομάδα Στίβου Ελλάδος.

Από τον Ιανουάριο του 2011 έως το τέλος του 2013, συνεργάστηκα με τις εκδόσεις Λιβάνη και το Περιοδικό Επίκαιρα διατηρώντας μια εβδομαδιαία στήλη Υγείας και Διατροφής με το όνομα Τροφή για Σκέψη, γράφοντας άρθρα κοινού ενδιαφέροντος και φιλοξενώντας συχνά γιατρούς και θεραπευτές που πήραν θέση σε θέματα υγείας.

Παράλληλα, ιδιωτεύω στο Διαιτολογικό κέντρο Θεραπευτικής Διαιτολογίας & Φυτικής Διατροφής «Τροφή για Σκέψη» από το 2009.

 

Αν με ρωτούσε κάποιος, θα απαντούσα ότι κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα.

74
1 Comment
  • NICK D. SKALTSAS
    May 27, 2015

    Ενδιαφερουσες απόψεις και θέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *