Ξεκινώντας μία φυτική διατροφή θα χρειαστεί να αλλάξουμε τον συνήθη τρόπο που αγοράζαμε τα τρόφιμα. Στην αρχή μπορεί να αισθανθούμε ότι οι επιλογές μας είναι περιορισμένες. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού στην πραγματικότητα η φυτοφαγία είναι μία διατροφική κατεύθυνση αληθινής φυσικής πληθωρικότητας.
Είναι σημαντικό, να προσπαθήσουμε τα τρόφιμα που θα βγουν από το διαιτολόγιο, όπως η ζωική πρωτεΐνη (το κρέας) και τα ζωικά γαλακτοκομικά να τα αντικαταστήσουμε με φυτικές εναλλακτικές. Κάτι τέτοιο θα κάνει τη μετάβαση πιο εύκολη και θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν θρεπτικές ελλείψεις.
Φυτικά Γαλακτοκομικά
Γάλα: Υπάρχουν στο εμπόριο μία πληθώρα από φυτικά υποκατάστατα των ζωικών γαλακτοκομικών. Μπορείτε να βρείτε ροφήματα γάλακτος από αμύγδαλο, φουντούκι, κινόα, βρώμη, βιολογική σόγια και πολλά άλλα. Προτιμήστε αυτά που είναι ενισχυμένα με ασβέστιο (ca+) και βιταμίνες. Επίσης, είναι εύκολο να φτιάξετε το δικό σας γάλα από ξηρούς καρπούς. Συνταγή για γάλα αμυγδάλου (εδώ) ή ακόμα και γάλα από δημητριακά και σπόρους, συνταγή για γάλα ρυζιού (εδώ) και σπιτικό γάλα σόγιας εδώ.
Τυριά: Προϊόντα φυτικών τυριών για όλες τις προτιμήσεις ξεπετάγονται συνεχώς στο εμπόριο. Υπάρχουν φυτικά τυριά για επάλειψη, τυρί του τόστ, φυτικό υποκατάστατο μοτσαρέλας και πολλά άλλα. Ως κύριο συστατικό κάποια έχουν την πατάτα, τη βιολογική σόγια, ή το ρύζι. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τα δικά σας σπιτικά τυριά με βάση του ξηρούς καρπούς. Τα σπιτικά τυριά, είναι πιο οικονομικά και θρεπτικά και ανεβάζουν το θρεπτικό προφίλ της διατροφής λόγω των ξηρών καρπών που περιέχουν. Παραθέτω τρεις εύκολες και γρήγορες συνταγές για τριμμένο φυτικό τυρί (εδώ), τυρί κρέμα (εδώ) και φέτα ξηρών καρπών (εδώ) που θα μπορούσαν να υπάρχουν στο φυτικό τραπέζι.
Υδατάνθρακες
Αγοράστε υδατάνθρακες από μία γκάμα σπόρων και δημητριακών, αποφύγετε την αποκλειστική κατανάλωση σιταριού. Χρησιμοποιήστε βρώμη, παξιμάδια κριθαριού, ρύζι αναποφλοίωτο, πατάτες βιολογικές, γλυκοπατάτες, κινόα, αμάρανθο, φαγόπυρο, μακαρόνια από ντίνκελ, βιολογικό καλαμποκίσιο ψωμί κτλ.
Πρωτεΐνες
Φυτικής προέλευσης: Υπάρχει μία πληθώρα οσπρίων να ανακαλύψετε (είτε ως μερίδες είτε ως προσθήκη σε σαλάτες), ξηροί καρποί & σπόροι, κινόα, αρακάς, μανιτάρια, βιολογική σόγια & τα παράγωγά της. Διαβάστε περισσότερα για τις κύριες πηγές πρωτεΐνης στη φυτική διατροφή (εδώ)
Λιπαρά
Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηροί καρποί & σπόροι, πάστες ξηρών καρπών όπως το ταχίνι, αβοκάντο, κρέμα ή βούτυρο καρύδας (για τα γλυκά).
Λαχανικά
Προτιμήστε μια ποικιλία λαχανικών και αγοράστε σε μικρότερη ποσότητα. Δώστε έμφαση στη φρεσκάδα και την γκάμα των χρωμάτων. Τα λαχανικά όπως το καρότο, η πατάτα και το κρεμμύδι που έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα, είναι προτιμότερο να είναι βιολογικής προέλευσης, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση φυτοφαρμάκων.
*Αν και οι πλυμένες, έτοιμες σαλάτες διευκολύνουν ορισμένες φορές, προτιμήστε στην καθημερινότητά σας λαχανικά που έχετε εσείς προετοιμάσει και φροντίσει. Ετοιμάστε περισσότερες μερίδες λαχανικών, ωμών ή μαγειρεμένων, ώστε να διευκολυνθείτε τις ημέρες που έχετε πίεση χρόνου.
Φρούτα
Προτιμήστε εγχώρια φρούτα εποχής, κάποια φρούτα που προτιμάτε για τσιμπολόγημα και άλλα που πιστεύετε ότι είναι νόστιμα για χυμό. Τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα κράνμπερις, τα γκοτζιμπέρις και οι χουρμάδες μπορούν να καλύψουν την ανάγκη για γλυκό.
11
Leave a Reply