Το κίνημα της Φυτοφαγίας στην Ελλάδα είναι στις αρχές του σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου. Είναι ένα όμορφο ξεκίνημα μίας Συνειδητής διατροφής.
Ως κάτι νέο, εμπεριέχει και εμπόδια. Εμπόδια όπως η άγνοια ή ο φόβος.
Δυστυχώς στην Ελλάδα το Εθνικό σύστημα Υγείας δεν παρέχει στον ενδιαφερόμενο την αρχική κάλυψη που χρειάζεται για ένα ασφαλές ξεκίνημα. Θυμάμαι στην εργασιακή μου εμπειρία στην Αγγλία, η Vegan και η Vegetarian society ήταν μέρος στην δωρεάν κάλυψη υγείας των ατόμων που επιθυμούσαν να ακολουθήσουν μία φυτοφαγική διατροφή. Κάτι τέτοιο εδώ δεν συμβαίνει.
Ως αποτέλεσμα, ο ενδιαφερόμενος ξεκινάει με ερεθίσματα γνωστών ή μέσω διαδικτύου. Συχνά δεν λαμβάνει καμία επιστημονική υποστήριξη έως …να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Τότε πολλές περιπτώσεις, έρχονται αντιμέτωπες με ένα δίλημμα:
από τη μία είναι η ηθική επιλογή τους να ακολουθήσουν τη φυτοφαγία
και από την άλλη η ελληνική κοινωνία -κοντινά ή μακρινά πρόσωπα, ακόμα και επιστήμονες υγείας, ακόμα ανέτοιμοι να στηρίξουν την επιλογή-.
Ο φόβος που ουσιαστικά προέρχεται από την άγνοια, εντείνεται όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα υγείας. Έχω ακούσει πολλές φορές τη φράση «… μήπως ευθύνεται η διατροφή μου για αυτό που μου συμβαίνει;» όταν κάτι πάει στραβά. Το έχω ακούσει ακόμα και όταν συμβαίνει κάτι κοινό. Κάτι που θα συνέβαινε ακόμα και σε ένα κρεατοφάγο.
Καταλαβαίνω ότι ένας νέος φυτοφάγος -ειδικά στην Ελλάδα-, όταν Δεν βασίζει την διατροφική επιλογή του στην γνώση και Δεν νιώθει σίγουρος, επιπλέον όταν Δεν έχει ένα περιβάλλον στήριξης, έστω από φίλους ή από κάποιον ειδικό, είναι φυσιολογικό να αισθάνεται φόβο για το αν επιλέγει σωστά για την υγεία του που τρέφεται φυτοφαγικά. Η θέση της Αμερικάνικης Ένωσης Διαιτολόγων (A.D.A), δημοσιευμένη σε πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά όπως το pubmed υποδεικνύει ότι η φυτοφαγία είναι κατάλληλη διατροφή για όλα τα στάδια του ανθρώπου, όταν εφαρμόζετε σωστά. (μπορείτε να βρείτε τη θέση του ADA εδώ)
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: αν δεν αντιμετωπίσει κάποιος τον φόβο που ίσως νιώθει κάνοντας τα απαραίτητα βήματα, πως περιμένει να δεχτούν οι άλλοι χωρίς φόβο τη φυτοφαγία που εφαρμόζει;
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές προτάσεις Υγείας που χρειάζεται ένας φυτοφάγος να κάνει προκειμένου να νιώθει ασφαλής με τη διατροφική του επιλογή.
Ασφαλής φυτοφαγία σε 3 βήματα
1. Στο ξεκίνημα της διατροφικής αλλαγής συμβουλευτείτε ένα ειδικό διαιτολόγο. Συχνά οι άνθρωποι απλά σταματούν τα ζωικά και καταναλώνουν περισσότερο υδατάνθρακα ή λίπος από την υπερκατανάλωση ξηρών καρπών, πέρα από την αύξηση του βάρους, οι υδατάνθρακες δεν είναι κατάλληλη αντικατάσταση των ζωικών. Έτσι, πολλοί άνθρωποι κατά το ξεκίνημα παρουσιάζουν ζαλάδες ή τάσεις λιποθυμίας.
2. Το κίνημα της φυτοφαγίας, είναι ένα κίνημα φυσιολατρίας. Χρειάζεται κάποιος σταδιακά να γνωρίσει τα δώρα της φύσης. Διατροφικά μιλώντας, σημαίνει ότι η διατροφή χρειάζεται να εμπλουτιστεί με φυτά και σπόρους που πραγματικά θα καθαρίσουν και θα χαρίσουν στο σώμα υγεία και ευεξία.
3. Στην πυραμίδα της φυτοφαγίας θεωρήται απαραίτητη η Β12 σε διατροφές που αποκλείουν εντελώς τα ζωικά. Στην Ελλάδα δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν το θεωρούν σκόπιμο να τη λάβουν. Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειτε για ένα αποτέλεσμα άγνοιας ή παραπληροφόρησης. Ειδικά ο γυναικείος πληθυσμός πιθανόν να χρειαστεί συμπλήρωμα και άλλων βιταμινών ή μετάλλων – για βέλτιστη υγεία και ευεξία- όπως ο σίδηρος. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα δεν είναι «χάπια», δεν σημαίνει ότι «είμαστε άρρωστοι», ούτε ότι η διατροφή μας δεν είναι σωστή. Απλά, για να στηρίξετε τη φυτοφαγία μπορεί να χρειαστείτε συμπληρωματική βοήθεια η οποία θα φανεί από τον αιματολογικό έλεγχο. Ανάλογη ανάγκη μπορεί να υπάρξει άλλωστε σε οποιδήποτε διατροφη.
Είναι σημαντικό να γίνει Συνείδηση ότι Δεν αρκεί κάποιος να ασπαστεί τη φυτοφαγία. Αργά αλλά σταθερά, είναι σημαντικό να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσει κάποιος να κρατήσει αυτόν τον τρόπο διατροφής Για Μία Ζωή.
Η φυτοφαγία είναι ένας τρόπος ζωής που εμπεριέχει κατανόηση, αγάπη και φροντίδα τόσο για τα άλλα πλάσματα όσο και για τον εαυτό μας.
Σαν διατροφική επιλογή προστατεύει από ασθένειες, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βοηθάει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας όταν εφαρμόζεται σωστά -και όταν χρειάζεται με τη στήριξη ενός ειδικού για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παραπάνω κιλών περισσότερο για την αποκάλυψη των λόγων που στρέφεται το άτομο στην επιπλέον τροφή-.
Οι γυναίκες χρειάζονται μία παραπάνω στήριξη και φροντίδα στη φυτοφαγία ώστε να νιώθουν δύναμη και ευεξία. Σας παραθέτω τον παρακάτω σύνδεσμο από ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Μάιο 2014 στο επιστημονικό περιοδικό nutrients
Η ετήσια εξέταση αίματος και η λήψη βιταμινών όταν χρειάζεται είναι απαραίτητη!
1
Leave a Reply