Η παχυσαρκία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι νόσος. Ως νόσος χρειάζεται και να αντιμετωπίζεται, τόσο από τον πάσχοντα όσο από το περιβάλλον του και τις απαιτήσεις της Διαιτολογικής θεραπείας. Συχνά τα παραπάνω κιλά θεωρούνται -παρεξηγημένα- έλλειψη θέλησης του ατόμου να αλλάξει ή δείκτης χαμηλής αυτοπειθαρχίας απέναντι στο φαγητό. Μια τέτοια αντίληψη είναι εντελώς λανθασμένη! Βλέπετε , οι λόγοι που οδηγούν σε υπερβάλλον βάρος και υπερφαγία είναι πολλοί..
Συνοπτικά παραθέτονται κάποιοι από τους κυριότερους:
· Οι διατροφικές επιλογές του ατόμου
Οι παρακάτω διατροφικές επιλογές και συμπεριφορές ενισχύουν την υπερφαγία και την εμμονή με το φαγητό και κατά την πάροδο του χρόνου το βάρος τελικά αυξάνεται!
- υπερβολές στις μερίδες (ακόμα και light προϊόντων)
- επιλογές τροφίμων με έντονη γεύση πλούσια σε αλάτι ή ζάχαρη και κακής ποιότητας λιπαρά όπως τα junk food (burger, σουβλάκια), γλυκά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως ψωμί, λευκά μακαρόνια, πατατάκια, σφολιατοειδή
- αυστηρές και ακατάλληλες δίαιτες
- ο φαύλος κύκλος της δίαιτας (χάνω βάρος, στερούμαι-παχαίνω, ξεσπάω -χάνω βάρος, στερούμαι –παχαίνω, ξεσπάω…)
Σκοπός της θεραπευτικής διαδικασίας είναι το άτομο με ήπιο τρόπο να χτίσει μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό και να καταφέρει ν’ ακολουθήσει μια φυσιολογική διατροφή εφ’ όρου ζωής. Ναι κι όμως γίνεται!
·Κοινωνικοί –Πολιτισμικοί Παράγοντες
Ιδιαίτερα την προηγούμενη δεκαπενταετία στην Ελλάδα, η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο ή το να ακολουθήσει κάποιος μία δίαιτα είχε γίνει μία συνηθισμένη κοινωνική συμπεριφορά ή ακόμα και θέμα κοινωνικού status… Πολλοί άνθρωποι ακολουθούσαν στερητικά προγράμματα διατροφής ακόμα κι αν το βάρος τους ήταν φυσιολογικό σύμφωνα με επιστημονικούς δείκτες. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παράλληλα, πρόβαλαν το αδυνάτισμα και το αδύνατο σώμα ως το κύριο νέο πρότυπο που όλοι θα έπρεπε να φτάσουμε!
· Βαθύτερα Αίτια: Συναισθηματικοί – Ψυχολογικοί Λόγοι
Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία, ιδιαίτερη και ξεχωριστή για το κάθε άτομο. Οι οικογενειακές συνήθειες, τα πρότυπα, η κριτική που έχουμε δεχτεί γα το σώμα, το βάρος αλλά και για την προσωπικότητά μας γενικότερα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Τα άτομα με υπερβολικό βάρος συχνά παρουσιάζουν έναν έντονα επικριτικό εσωτερικό διάλογο ο οποίος δεν βοηθάει στην θεραπεία της νόσου της παχυσαρκίας και οδηγεί σε μια χαμηλή αυτοπεποίθηση για το αν θα καταφέρουν τελικά να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της υπερφαγίας. Επιπλέον, το υπερβολικό φαγητό συχνά βοηθάει παροδικά στην διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων όπως το στρες, ο φόβος και η μοναξιά.
Είναι σημαντικό στη θεραπευτική διαδικασία, το άτομο που πάσχει να αναγνωρίσει
ότι οι ανθρώπινες δυνατότητες είναι πολύ πιο δυνατές από τη δύναμη του φαγητού!
13
Leave a Reply