Ακόμα και στη σκέψη της εύγευστης τροφής γεννιέται η επιθυμία, η λιγούρα ακόμα και η χαρά. ‘Οταν ένα υπερφαγικό συμβαίνει όμως… συνήθως προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα. Άραγε θα μπορούσε -σε κάποιες περιπτώσεις- να λειτουργεί το υπερφαγικό ως αντιπερισπασμός μίας βαθύτερης δυσαρέσκειας;
Οι λόγοι που οδηγούν το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο υπερφαγικών επεισοδίων, μπορεί να είναι πράγματι πολλοί. Για παράδειγμα, τα υπερφαγικά μπορεί να προκληθούν από τις διατροφικές επιλογές μας όσο και από εσφαλμένες σκέψεις και πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με τη δίαιτα, το βάρος μας ή την εικόνα του σώματός μας. (Περισσότερα για τους λόγους και τα αίτια που προκαλούν τα υπερφαγικά μπορείτε να ακολουθήσετε τον σύνδεσμο http://www.dimitramakrigianni.com/?p=1758)
Όταν τα υπερφαγικά συμβαίνουν, αξίζει να αξιολογήσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση που είχαμε πριν ενδώσουμε στην υπερβολή. Με βάση τα ημερολόγια καταγραφής, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να οδηγούνται σε ένα υπερφαγικό έπειτα από κάποιο συμβάν που τους έχει δυσκολέψει συναισθηματικά. Το συμβάν αυτό συχνά αφορά το χρονικό διάστημα είτε λίγο πριν το επεισόδιο, είτε την ίδια μέρα, είτε μέσα στην ίδια εβδομάδα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βέβαια που βρίσκουν κάποια ανακούφιση στο φαγητό -έστω πρόσκαιρα- γνωρίζουν καλά ότι αυτό συμβαίνει όταν στενοχωριούνται, αγχώνονται, βαριούνται ή πιέζονται συναισθηματικά. Για τους περισσότερους πάσχοντες, αυτό είναι ήδη μία διαπίστωση όταν φτάνουν να ζητήσουν βοήθεια. Όπως ότι έπειτα από το υπερφαγικό ακολουθούν δύσκολα συναισθήματα όπως η ντροπή ή η απογοήτευση και σκέψεις όπως ”πάλι δεν τα κατάφερα” ή ”πάλι έχασα τον έλεγχο”.
Συχνά βέβαια, δεν είναι συνειδητό ότι το υπερφαγικό μπορεί να λειτουργεί ως αντιπερισπασμός στην αρχική μας δυσκολία. Για παράδειγμα, η Άννα είχε μία δύσκολη μέρα στη δουλειά. Μετά το σχόλασμα υπέκυψε στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής κατά το γυρισμό της στο σπίτι. Όταν γύρισε σπίτι η σκέψη της εστιάστηκε περισσότερο στο πρόβλημά της με την τροφή και το βάρος παρά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη δουλειά και τι μπορεί να κάνει για αυτό.
Σχηματικά η λειτουργία του Υπερφαγικού ως Αντιπερισπασμός
Πίεση στη δουλειά (Εκλυτικό ερέθισμα, Αρχικός λόγος) → Αρνητικές σκέψεις → Αρνητικά συναισθήματα → Υπερφαγικό → Αρνητικά συναισθήματα από το υπερφαγικό → Ενασχόληση με την εικόνα σώματος → Ενασχόληση με τη διατροφή (σημαντική μείωση της ενασχόλησης με τον Αρχικό λόγο)
Με λίγα λόγια, αξίζει να σκεφτούμε ότι η τροφή πολλές φορές μπορεί να λειτουργεί ως ένα μέσο άσκησης της ελευθερίας μας (τρώγοντας υπερβολικά) όσο και ένα μέσο άσκησης του ελέγχου μας (ανάγκη για δίαιτα ή στέρηση). Ένα είδος τροφικής λειτουργικότητας δηλαδή που αγγίζει το συναισθηματικό επίπεδο απέναντι σε καταστάσεις της ζωής που μας μοιάζουν ότι δεν έχουμε τον έλεγχο, που νιώθουμε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτές, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πίσω-ούτε μπροστά.
3 βασικές Συμβουλές
1. Βρείτε τι πραγματικά σας ενοχλεί. Προσπαθήστε να κάνετε τη σύνδεση του υπερφαγικού με το αρχικό εκλυτικό ερέθισμα, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την τροφή. Θυμηθείτε, ο σκοπός δεν είναι να λύσετε την πραγματική δυσκολία, απλά να την αναγνωρίσετε.
2. Σπάστε τον φαύλο κύκλο του υπερφαγικού, ξεπερνώντας το στάδιο των αρνητικών συναισθημάτων που το ακολουθούν. Αν υπάρξει υπερφαγικό επεισόδιο μέσα στη μέρα συνεχίστε τη διατροφή σας κανονικά, χωρίς στερήσεις και χωρίς εξισορροπιστικά μέτρα (για παράδειγμα αποφύγετε τη λογική: αφού έφαγα πολύ το απόγευμα δεν θα φάω τίποτα το βράδυ).
3. Ζητήστε στήριξη από έναν ειδικό επαγγελματία. Η υπερφαγία και η επιθυμία ελέγχου της τροφής συχνά παίρνουν μεγάλο νοητικό χώρο από το άτομο. Σε αυτό δεν χρειάζεται να είστε μόνοι σας -εσείς και το φαγητό-. Το σπάσιμο της απομόνωση είναι σημαντικό βήμα στη θεραπευτική διαδικασία.
16
Leave a Reply