Η ανάγκη για παιδί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Άλλωστε, η ένωση του ζευγαριού και ο ερχομός ενός παιδιού είναι μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του ανθρώπινου είδους. Για κάποιους, αυτό γίνεται τυχαία και χωρίς πολύ σκέψη, για κάποιους άλλους είναι μια συνειδητή απόφαση που εμπεριέχει προετοιμασία και στοχασμό.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την διατροφή του ζευγαριού κατά την περίοδο πριν την σύλληψη. Ο γνώμονας είναι ότι μια υγιεινή και επαρκής διατροφή ωφελεί την υγεία και ευημερία του βρέφους καθώς και όλης της οικογένειας και καλό είναι αυτό να εξασφαλίζεται καθ’ όλη την προσπάθεια της σύλληψης, της εγκυμοσύνης και της εν γένει οικογενειακής ζωής αφού οι διατροφικές ανισορροπίες έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μωρό από τη σύλληψη και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του κάνοντας το ευάλωτο σε αρρώστιες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Περίοδος πριν την κύηση
Για τον άντρα
Ο ρόλος της διατροφής του ανδρός πριν και κατά την σύλληψη δεν έχει μελετηθεί εκτενώς, οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα. Η ανδρική αναπαραγωγική λειτουργία έχει πρόσφατα τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων λόγω της γενικής παρατήρησης που υπάρχει στην μείωση της ποιότητας του σπέρματος ανά τις δεκαετίες. Παρόλα αυτά, η αιτιολογία της ανδρικής στειρότητας παραμένει ακόμα άγνωστη.
Είναι δύσκολο να απομονώσουμε έναν μόνο παράγοντα που μπορεί να ευθύνεται για την μείωση της ποιότητας του σπέρματος διότι οι συνθήκες έκθεσης είναι συχνά σύνθετες και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο πολλοί. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για κάποιους τότε θα πρέπει να αναφέρουμε παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η διατροφή όπως και κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι τελικά φαίνεται ότι επηρεάζουν την γονιμότητα του άντρα και τα αποτελέσματα μιας εγκυμοσύνης.
Διατροφικές συμβουλές
Είναι επιστημονικά γνωστό ότι οι διατροφικές ελλείψεις και πλεονάζοντα στον άνδρα επηρεάζουν την πιθανότητα και τα αποτελέσματα μιας εγκυμοσύνης, οι επιπτώσεις μικρότερου βαθμού διατροφικής ανισορροπίας στην ανδρική διατροφή δεν είναι ακόμα γνωστές. Στην παρούσα στιγμή η πιο συνετή προσέγγιση στη συμβουλευτική για τη διατροφή του άντρα πριν και κατά την σύλληψη είναι:
1. Καταναλώστε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία υγιεινών επιλογών. Συμπεριλάβετέ στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και προσπαθήστε να έχετε πάντα στο πιάτο σας λαχανικά ενώ τα φρούτα αποτελούν μια καλή επιλογή για ενδιάμεσο σνακ.
2. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ Επιτρέπεται να πίνεται 2-3 μονάδες αλκοόλ τη μέρα ( 1 μονάδα αντιστοιχεί σε 10μλ καθαρό αλκοόλ), ενώ συνιστάτε να αποφεύγεται τελείως την πόση κάποιες μέρες την εβδομάδα.
3. Αποκτήστε ένα φυσιολογικό βάρος για το ύψος και την ηλικία σας Λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά με παχύσαρκους γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τα ίδια πρόβλημα βάρους. Βάλτε άσκηση στη ζωή σας, στοχεύστε για τριάντα λεπτά τουλάχιστον φυσικάς δραστηριότητας την ημέρα.
Για τη γυναίκα
Είναι σημαντικό για μία γυναίκα να ξεκινήσει την προσπάθεια να μείνει έγκυος έχοντας ένα φυσιολογικό βάρος και σωματικό ποσοστό λίπους. Οι γυναίκες που έχουν πολύ φτωχές αποθήκες λίπους (αθλήτριες, πάσχοντες διατροφικών διαταραχών) είναι αμμηνορροϊκές και δεν μπορούν να κάνουν παιδιά αν δεν διορθώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Για αυτές με χαμηλό ποσοστό λίπους κάτω του φυσιολογικού κατά την περίοδο της σύλληψης έχουν πιθανότητες να γεννήσουν ένα λιποβαρές ή/ και πρόωρο μωρό ενώ υπάρχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Η πρόγνωση για τη γέννηση ενός υγιούς μωρού εδραιώνεται εάν και εφόσον η μητέρα προσέξει τη διατροφή της κατά την εγκυμοσύνη και κερδηθεί το απαιτούμενο βάρος.
Από την άλλη, η παχυσαρκία επηρεάζει επίσης την γονιμότητα της γυναίκας εμποδίζοντας την διαδικασία της ωορρηξίας αλλά και την θεραπεία γονιμότητας (τεχνητή γονιμοποίηση κτλ). Όμως, οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες πριν ή κατά την σύλληψη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το έμβρυο αν δεν προσφέρουν στην μητέρα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Πρόσληψη βιταμινών & εκ γενετής δυσπλασίες
Φυλλικό οξύ Είναι απαραίτητο στην αρχή της εγκυμοσύνης για να προστατεύσει το μωρό από τις δυσπλασίες του νωτιαίου σωλήνα.
- Πάρτε συμπληρωματικά 400mcg τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη σύλληψη και μέχρι τη 12 εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
- Καταναλώστε τρόφιμα όπως δημητριακά πρωινού τα οποία είναι ενισχυμένα με φυλλικό οξύ.
- Βάλτε στη διατροφή σας φυσικές πηγές φυλλικού οξέος όπως σπανάκι, πράσινα λαχανικά και ρύζι ολικής άλεσης (μην τα μαγειρεύεται περισσότερο από όσο χρειάζεται).
Βιταμίνη Α Παρόλο που οι απαιτήσεις του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α κατηγορείται για τερατογέννεση. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για την ακμή αλλά και σε αυτές που καταναλώνουν συχνά συκώτι, πατέ κτλ.
Διατροφικές συμβουλές
- Διορθώστε ότι χρειάζεται στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένου οποιασδήποτε απώλειας ή πρόσληψης βάρους, τουλάχιστον 3-4 μήνες πριν την σύλληψη. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ώστε να σας βοηθήσει να διορθώσετε το βάρος σας εξασφαλίζοντας σας τα απαιτούμενα θρεπτικά που χρειάζεστε.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες για το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία φρούτων και λαχανικών
- Ανεβάστε τον αιματικρίτη σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Λάβεται κάποιο ήπιο σημπλήρωμα αν είναι απαραίτητο και καταναλώστε όσπρια, μελάσα, αποξηραμένα βερίκοκα και φρέσκα φρούτα καθημερινά. Η κατανάλωση καφέ και γαλακτοκομικών δεν βοηθούν.
- Μειώστε ή κόψτε τελείως το αλκοόλ
- Μειώστε ή κόψτε τελείως το κάπνισμα
- Ρωτήστε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής
Τέλος, είναι σημαντικό και για εσάς να ξεκινήσετε μια μορφή ήπιας άσκησης αφού βελτιώνει την κατάσταση της υγείας, τη διάθεση, βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους και μειώνει το κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων. Εξάλλου οι δραστηριότητα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης συνήθως μειώνεται και πολύ πιθανών να σας λείψει.
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλους αλλά για όσους βρίσκονται στην απόφαση να κάνουν ένα παιδί το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό και μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους για πάντα, προς το καλύτερο. Σε αυτή την προσπάθεια το βάρος δεν πέφτει μόνο στη μητέρα αλλά το ζευγάρι ενωμένο στοχεύει για έναν πιο υγιεινό και ευτυχισμένο τρόπο διαβίωσης.
2
Leave a Reply