Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν μια Αλλαγή στη ζωή τους που θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους και τη σχέση με τον εαυτό τους.
Για παράδειγμα, η βελτίωση της σχέσης μας με την τροφή και η αποδοχή του σώματός μας συχνά μοιάζει μια σημαντική και συνάμα Δύσκολη Αλλαγή.
Καταρχήν, αξίζει ν’ αναφερθεί πως η πραγματική Αλλαγή ΕΙΝΑΙ δύσκολη, απλά και μόνο διότι καλούμαστε να ξε-βολευτούμε από τις οικίες συνήθειές μας και να υιοθετήσουμε νέες πιο υγιής συνήθειες και συμπεριφορές που εξυπηρετούν το σκοπό μας.
Προκειμένου λοιπόν να μεταφερθούμε από το σημείο Α → στο σημείο → Β αξίζει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι σαν διαδικασία έχει δυσκολίες και απαιτεί χρόνο.
Κατά τη διαδικασία της Αλλαγής κάποιοι άνθρωποι χάνουν εύκολα το Κίνητρό τους να συνεχίσουν. Ακούγεται συχνά η φράση ”δεν μπορώ να τα καταφέρω”. Σαν αποτέλεσμα υποτροπιάζουν ή ακόμα κάποιοι παρατούν την προσπάθεια.
Το άτομο που μπαίνει στην διαδικασία της Αλλαγής, μοιάζει να φέρει μέσα του δύο φωνές.
Η μία φωνή είναι Ενισχυτική. Υπενθυμίζει στο άτομο τα Κίνητρα που τον οδήγησαν στην απόφαση να αλλάξει. Του θυμίζει ότι μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει. Ότι ακόμα και η Υποτροπή είναι μέρος της διαδικασίας αφού μπορεί να μάθει μέσα από αυτήν.
Η άλλη φωνή είναι συχνά ύπουλη και εξυπηρετεί ώστε να Ματαιώσει την προσπάθεια της Αλλαγής και να παραμείνει το άτομο στο εύκολο και οικείο περιβάλλον του ανεκπλήρωτου που ήδη βιώνει. Ο εσωτερικός διάλογος που χρησιμοποιεί είναι συνήθως είτε επικριτικός, όπως για παράδειγμα: ”δεν θα τα καταφέρεις ποτέ” ή επιτρεπτικός: ”ε, τι θα γίνει αν φας μια φορά όλη την τούρτα;”.
Είναι σημαντικό κατά τη διαδικασία της Αλλαγής οι φωνές αυτές να αναγνωριστούν -εάν και εφόσον υπάρχουν- ενώ παράλληλα να ενισχύεται ο Εαυτός μας, οι μηχανισμοί της αυτοφροντίδας, της αγάπης προς εμάς και της αποδοχής.
Leave a Reply