Ανδρική Υπόθεση

Στην εποχή μας, οι άνδρες κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της εικόνας το ίδιο με τις γυναίκες.

Στην περίπτωση των ανδρών συχνά η όποια διαταραχή, περνά είτε απαρατήρητη είτε δεν φτάνει ποτέ στο γραφείο ενός επαγγελματία Υγείας.

Ας κοιτάξουμε το φαινόμενο λίγο πιο αναλυτικά…

 

Όσον αφορά τις γνωστές διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία) πράγματι αγγίζουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ενηλίκων ανδρών (5-10%), κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει για το σύνδρομο της υπερφαγίας που συχνά παρερμηνεύεται ως αυξημένη «ανδρική όρεξη»…

 

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ένα φαινόμενο διανέμεται τόσο άνισα στον πληθυσμό, οι παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση του φαινομένου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον,ενώ παράλληλα χρειάζεται κάτι να αρχίζει να μας προβληματίζει και μόνο δια της απουσίας των ομοιοτήτων.

Το προφανές που θα σκεφτόταν κάποιος, είναι τα διαφορετικά κοινωνικά μηνύματα της εποχής που θέλουν τη διαφορετικότητα μεταξύ της σωματικής διάπλασης ανδρών και γυναικών και σαν συνέπεια έχουν αυξήσει τα κρούσματα των διατροφικών διαταραχών στις γυναίκες.

Υπάρχουν δυστυχώς – όχι τόσο γνωστές αλλά αρκετά συνηθισμένες- διαταραχές και στους άνδρες.

Για παράδειγμα, (κυρίως στις χώρες του Δυτικού κόσμου) συναντάται ένα ποσοστό ανδρών με μια διαταραχή με την ονομασία «νεύρωση ανδροπρέπειας» (machismonervoso). Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες εισαγάγονται στην διαταραχή μέσω ανησυχιών σχετικά με την υγεία τους και της φυσική τους κατάσταση, ενώ συνδέεται με την έντονη άσκηση (τύπου bodybuilding) και το γραμμωμένο κορμί. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών παρουσιάζει μη τυπικές διαταραχές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματός τους, το βάρος τους και την αυτοαποδοχή τους που είναι τελικά πολύ δύσκολο να διαγνωστούν.

Λάβετε υπόψην, ότι οι άνδρες είναι ικανοί ν’ ακολουθήσουν πολύ «σκληρά» προγράμματα διατροφής και άσκησης, έστω και για λίγο καιρό, προκειμένου να αισθανθούν ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν για την επίτευξη του στόχου τους.

Η έλλειψη ανδρών στα ερευνητικά δείγματα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει το χαμηλό ποσοστό των πασχόντων, στην πραγματικότητα βέβαια μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι άνδρες ίσως να είναι ακόμα απρόθυμοι και να μην συνειδητοποιούν πλήρως -σε σχέση με τις γυναίκες ομόλογες τους- την παγίδα της εικόνας στην οποία έχουν πέσει ώστε ν’ αναζητήσουν βοήθεια.

Επιπλέον, ακόμα και αν ο άντρας έχει φτάσει στο σημείο ν’ αναζητήσει βοήθεια ενδέχεται το είδος της βοήθειας να μην είναι το κατάλληλο έτσι ώστε ν’ αναγνωριστεί, να διαγνωστεί και να θεραπευτεί τελικά η όποια διαταραχή.

Αξίζει απλά να σκεφτείτε πως τα τελευταία χρόνια, σταδιακά, μια ολόκληρη βιομηχανία με σκοπό το κέρδος έχει στηθεί  γύρω από τον άνδρα και την εικόνα του. Με την υπόσχεση ότι θα καταφέρει να κερδίσει την καλύτερη επίδοση, επιτυχία και την μέγιστη φυσική κατάσταση.

Ένα μέρος των Ελλήνων ανδρών, έχει γίνει πλέον πελάτης του γυμναστηρίου -σε προγράμματα που συχνά καταπονούν το σώμα του-, αγοράζει συμπληρώματα – συχνά αμφιβόλου ποιότητας-, κάνει ειδικές θεραπείες σώματος, αποτρίχωση/μασάζ/ προϊόντα περιποίησης & αδυνατίσματος/«πολλά υποσχόμενες δίαιτες», ακολουθεί τα “βήματα της μόδας”, ενώ ανδρικά περιοδικά προβάλλουν το πρότυπο του ιδανικού μοντέλου (εραστή/συντρόφου/πατέρα κ.ο.κ), που μόνο μερικά έτη φωτός απέχει από την πραγματικότητα…

0

Comments are closed.